Τα περισσότερα προβλήματα που φθείρουν ή καταστρέφουν τα χαλιά δημιουργούνται κατά τη χρήση, τη φροντίδα και την αποθήκευσή τους στο σπίτι. Μερικά από αυτά, όπως οι φθορές που προκαλούνται από τα κατοικίδια, η υγρασία, η σκόνη, ο σκόρος, το πλύσιμο στο σπίτι, η έλλειψη καθαρισμού σε βάθος και άλλα, αναλύουμε στα άρθρα μας.
Στο συγκεκριμένο άρθρο μιλάμε για τις φθορές που μπορεί να προκληθούν από την υγρασία και το νερό στο χαλί, πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και πότε είναι απαραίτητη η επαγγελματική φροντίδα.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φροντίσουμε τα χαλιά μας και να τα διατηρούμε καθαρά, όμως μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Για παράδειγμα, μπορεί να μας πέσει μια κανάτα με νερό ή να υπάρξει διαρροή από ένα καλοριφέρ. Κι ενώ αυτό δεν ακούγεται τρομερό, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα χαλιά μας.
Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε ένα χαλί εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Μπορεί να οδηγήσει στη χαλάρωση των νημάτων, τη διάλυση της κόλλας, το ξέβαμμα των χρωμάτων, αλλά και στη βλάβη του δαπέδου. Σε κάποια χαλιά μπορεί να προκληθεί «κατσάρωμα» ή σχηματισμός «κυμάτων», δηλαδή σε κάποια σημεία να είναι τεντωμένα και σε άλλα χαλαρά με αποτέλεσμα να μην στρώνουν ομοιόμορφα στο δάπεδο.
Το πρόβλημα αυτό ίσως προέρχεται από το υπόστρωμα, το οποίο μπορεί εξαιτίας του νερού να έχει «μπει» σε κάποια σημεία και να τραβάει το πάνω μέρος, ή από τα στημόνια, που μπορεί να «πιουν» ανομοιόμορφα το νερό ή την υγρασία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί σε ένα υγρό χαλί είναι η μούχλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αναπνευστικά ή δερματικά προβλήματα, αν την παραβλέψουμε.
Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε τι θα κάνουμε τη στιγμή που θα βραχεί το χαλί μας.
Αναγνώριση υγρασίας
Υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθούμε εγκαίρως ότι σε κάποιο χαλί υπάρχει υγρασία, εάν, για παράδειγμα, το υγρό μέρος βρίσκεται σε μια γωνιά του σπιτιού που δεν πατάμε συχνά. Πώς λοιπόν το καταλαβαίνουμε; Μετά από λίγο καιρό θα εμφανιστεί η γνωστή μυρωδιά της μούχλας, οπότε έχουμε τη μύτη μας ανοιχτή. Επίσης, φροντίζουμε να ελέγχουμε συχνά τα χαλιά σε κάθε τους γωνιά.
Αντιμετώπιση υγρασίας
Μόλις ένα χαλί βραχεί ή μόλις παρατηρήσουμε ότι είναι νωπό, πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να απορροφήσουμε όλη την υγρασία και να το στεγνώσουμε εντελώς. Αρχικά, σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια τοποθετούμε πετσέτες στα υγρά σημεία, τις οποίες πιέζουμε μέχρι να βραχούν και αντικαθιστούμε με στεγνές μέχρι να μην απορροφούν άλλη υγρασία.
Για να επιταχύνουμε το στέγνωμα, τοποθετούμε κοντά έναν ανεμιστήρα, ένα θερμαντικό σώμα ή ένα αφυγραντήρα. Αν πρόκειται για μικρό σημείο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και πιστολάκι. Βοηθάει αν δημιουργήσουμε ρεύμα αέρα στο χώρο ανοίγοντας τις πόρτες και τα παράθυρα.
Μια ακόμα λύση είναι η μαγειρική σόδα. Ρίχνουμε αρκετή στο σημείο, αφήνουμε να κάτσει για μισή ώρα και στη συνέχεια σκουπίζουμε με την ηλεκτρική. Επίσης, μπορούμε, αν είναι εύκολο, να απλώσουμε το χαλί στο μπαλκόνι για να στεγνώσει. Τέλος, ελέγχουμε αν το πάτωμα κάτω από το χαλί είναι τελείως στεγνό.
Εάν το χαλί ήταν για πολύ καιρό νωπό ή έχει βραχεί σε μεγάλο βαθμό λόγω κάποιας πλημμύρας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210-7654000 για να αναλάβουμε την απολύμανση, την επισκευή και την πλήρη εξάλειψη της υγρασίας, πριν το χαλί αλλοιωθεί χωρίς επιστροφή.
Διαβάστε επίσης:
Σκόνη στα χαλιά: Τι προκαλεί και πώς την αντιμετωπίζουμε
Λεκές στο χαλί; Αποφεύγουμε αυτά τα 5 λάθη!
Φθορές στα χαλιά από πλύσιμο στο σπίτι: Πώς θα τις αποφύγουμε.