1Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των χαλιών;

Τα χαλιά, για να διατηρούν τις ιδιότητές τους και να είναι αισθητικά άρτια, έχουν ανάγκη από τακτικό επαγγελματικό καθαρισμό.
Η παρατεταμένη χρήση χωρίς τον συνιστώμενη συχνότητα καθαρισμού αφαιρεί τη λάμψη

Τα χαλιά, για να διατηρούν τις ιδιότητές τους και να είναι αισθητικά άρτια, έχουν ανάγκη από τακτικό επαγγελματικό καθαρισμό. Η συχνότητα του καθαρισμού πρέπει να είναι ανάλογη της χρήσης. Μια καλή συχνότητα πλύσης είναι ανάλογη με αυτή της πλύσης των κουρτινών.

2Κάθε πότε πρέπει να δίνουμε τα χαλιά για καθαρισμό;

Όπως σε όλα τα υφάσματα, έτσι και στα χαλιά, ο καθαρισμός πρέπει να είναι ανάλογος της χρήσης. Ο ιδανικός καθαρισμός είναι ετήσιος. Διατηρώντας αυτή τη συχνότητα οι ακαθαρσίες δεν εισχωρούν στο πέλος των χαλιών με αποτέλεσμα να καθαρίζονται ευκολότερα, να μειώνεται η φθορά τους και να διατηρείται ολοκαίνουργια η όψη τους για πολλές δεκαετίες. Αντιθέτως, η παρατεταμένη χρήση χωρίς τον συνιστώμενη συχνότητα καθαρισμού αφαιρεί τη λάμψη, και στη συνέχεια η κοπτική άμμος επιταχύνει τη φθορά κόβοντας το πέλος από την ρίζα στα σημεία κυκλοφορίας.

3Τα χαλιά φθείρονται με το πλύσιμο;

Τα χαλιά δεν φθείρονται με το πλύσιμο. Αντιθέτως, το πλύσιμο είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρούν την αρχική τους εικόνα για δεκαετίες. Η παρατεταμένη χρήση χωρίς ή με ελλιπή καθαρισμό προκαλεί μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στα χρώματα και στο πέλος του χαλιού.
Χαλιά τα οποία αγοράστηκαν από την εταιρεία μας πριν από τουλάχιστον πενήντα χρόνια και πλένονταν ανελλιπώς, διατήρησαν την όψη τους παρά το πέρασμα ετών. Επομένως, η επαγγελματική μας εμπειρία μας ωθεί στο συμπέρασμα ότι τα χαλιά που πλένονται πριν λερωθούν αρκετά διατηρούν την αρχική τους εικόνα για δεκαετίες. Το μοναδικό μειονέκτημα της τακτικής συντήρησης είναι το κόστος.

4Τα χαλιά προκαλούν αλλεργίες;

Όχι, τα χαλιά δεν προκαλούν αλλεργίες από την φύση τους. Σπάνια κάποια φυτική βαφή μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλα ή φαγούρα στο σημείο επαφής.
Αντιθέτως τα χαλιά λειτουργούν σαν φίλτρο που εγκλωβίζει στο πέλος του την σκόνη και άλλους αιωρούμενους αλλεργιογόνους παράγοντες. Όταν μετά από παρατεταμένη χρήση το χαλί κορεστεί, χάνει αυτήν την ευεργετική του ιδιότητα και μετατρέπεται σε εστία που υποβαθμίζει τον χώρο. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται ότι οι μοκέτες τοίχου προκαλούν αλλεργίες, καθώς πρακτικά είναι δύσκολος ο τακτικός καθαρισμός τους. Συνεπώς το καθαρό χαλί και η μοκέτα βελτιώνει τον αέρα του εσωτερικού χώρου και συμβάλει στην υγεία.

ποιότητα εμφάνισης χαλιού
baby2

5Τι σαπούνια χρησιμοποιούνται;

Τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε είναι βιοδιασπώμενα (οικολογικά) και πληρούν την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και των κατοικίδιων. Βεβαίως το ενδεδειγμένο απορρυπαντικό είναι σημαντικό, αλλά ο τρόπος εφαρμογής και ξεβγάλματος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς δεν πρέπει να μένουν κατάλοιπα στο χαλί σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χιλιάδες προϊόντα που καθαρίζονται κάθε χρόνο από την εταιρεία μας, δεν υπήρξε ποτέ καμία ενόχληση ακόμα και από τις πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως νεογνά και παιδιά με αλλεργίες.

6Τα χαλιά πλένονται όλο τον χρόνο ή μόνο το καλοκαίρι;

Τα χαλιά σας μπορούν να καθαριστούν από την εταιρεία μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

7Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα χαλιά στο σπίτι;

Ο σημαντικότερος τρόπος οικιακού καθαρισμού των χαλιών είναι το σκούπισμα με τη βοήθεια ηλεκτρικής σκούπας έτσι ώστε να μην εισχωρήσει η σκόνη στο βάθος του πέλους. Επίσης σε περίπτωση που πέσει υγρό πάνω στο χαλί, είναι πολύ σημαντική η άμεση απομάκρυνση του με χρήση απορροφητικού χαρτιού και στη συνέχεια η ελαφριά τριβή του σημείου με καλά στημένο πανί. Αποφύγετε υγρό καθαρισμό σε όλο το χαλί (με το λάστιχο στη βεράντα) γιατί τα χρώματα, η ύφανση και τα κρόσσια του χαλιού πιθανό να υποστούν αλλοιώσεις από την παρατεταμένη υγρασία.

8Πώς αποθηκεύουμε τα χαλιά στο σπίτι;

Τα χαλιά πριν την αποθήκευση τους πρέπει να καθαρίζονται και να αερίζονται. Αμέσως μετά τον καθαρισμό τους, μπορείτε να τα τυλίξετε σε ρολά και να τα αποθηκεύσετε σε ειδικές υφασμάτινες ή νάιλον συσκευασίες που διαθέτουν τρύπες για αερισμό. Ο χώρος που θα τα τοποθετήσετε πρέπει να είναι καθαρός, επίπεδος, χωρίς υγρασία και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Τα χαλιά που αποθηκεύονται χωρίς συσκευασία, όρθια στη βεράντα ή σε δάπεδο, εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους.

Πως να καθαρίζω τα χαλιά στο σπίτι μου