Τα χαλιά μας με τα χρόνια και τη χρήση είναι φυσιολογικό να φθείρονται. Κάποιες φορές αλλοιώνονται τα χρώματά τους, φθείρονται τα κρόσσια και τα ρέλια τους, αποκτούν επίμονους λεκέδες ή πέφτουν «θύματα» ατυχημάτων από τα κατοικίδια και τα παιδιά. Για να διατηρήσουμε την ομορφιά και την αντοχή τους χρειάζεται τακτική φροντίδα. Συγκεντρώσαμε 7 απλές συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των χαλιών, που μας βοηθούν να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για περισσότερα χρόνια!
1. Πρόληψη λεκέδων
Για να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο λεκέ, φροντίζουμε να μειώσουμε όσο γίνεται τις πιθανότητες να συμβεί.
-> Ένα καλό πατάκι σε κάθε είσοδο του σπιτιού είναι σημαντικό για να καθαρίζουμε τα παπούτσια μας. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να αφήνουμε τα παπούτσια εκτός σπιτιού.
-> Στα σημεία που βρωμίζονται εύκολα, για παράδειγμα μπροστά από το νεροχύτη, την κουζίνα, τις μπαλκονόπορτες, κάτω από την τραπεζαρία κλπ., μπορούμε να τοποθετήσουμε μικρότερα χαλάκια πάνω από το μεγάλο χαλί, τα οποία τινάζονται και καθαρίζονται εύκολα.
-> Φροντίζουμε να μην τρώμε στο τραπεζάκι του σαλονιού και τοποθετούμε βοηθητικά σταθερά τραπεζάκια όπου συνηθίζουμε να πίνουμε τον καφέ μας για να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κούπα ή το ποτήρι μας.
-> Για τα σημεία που παίζουν τα παιδιά υπάρχουν αδιάβροχα χαλάκια παιχνιδιού που μπορούμε να στρώνουμε και να μαζεύουμε εύκολα μετά το παιχνίδι.
2. Άμεση αφαίρεση λεκέδων
Αν συμβεί ένας λεκές, πρέπει να επέμβουμε το συντομότερο δυνατό ώστε να καταφέρουμε να τον αφαιρέσουμε ευκολότερα. Διαβάστε πώς: Λεκές στο χαλί: Πώς θα δώσετε τις «πρώτες βοήθειες».
3. Τακτικό σκούπισμα
Το σκούπισμα του χαλιού είναι σημαντικό να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το σκούπισμα βοηθά στην αφαίρεση της βρωμιάς, της σκόνης και των υπολειμμάτων που μπορούν να συσσωρευτούν στις ίνες με τον χρόνο. Κάντε το σκούπισμα διασκέδαση με τη μουσική λίστα που φτιάξαμε για εσάς.
4. Περιστροφή
Για να αποτρέψουμε φθορές όπως το ξεθώριασμα σε συγκεκριμένα σημεία από το φως του ήλιου ή τα σημάδια από βαριά έπιπλα, μπορούμε να περιστρέφουμε το χαλί μας κάθε μερικούς μήνες ή ανά σεζόν.
5. Απορρόφηση υγρών
Εάν χυθεί κάτι υγρό στο χαλί, φροντίζουμε να το απορροφήσουμε με ένα καθαρό λευκό πανί ή πετσέτα. Αποφεύγουμε το τρίψιμο, ειδικά με χαρτί κουζίνας, διότι μένουν υπολείμματα στις ίνες. Είναι σημαντικό το χαλί να στεγνώσει σύντομα για να μη δημιουργηθεί μούχλα στις ίνες του. Για να στεγνώσει γρηγορότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα, πιστολάκι μαλλιών ή αφυγραντήρα.
6. Προσεκτική αφαίρεση στερεών λεκέδων
Κάποια τρόφιμα και παιδικά παιχνίδια, όπως οι πλαστελίνες, μπορούν να δημιουργήσουν στερεούς λεκέδες στο χαλί μας. Τους αφαιρούμε πολύ προσεκτικά – αν χρειαστούμε κάποιο εργαλείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ένα κουτάλι – χωρίς να ασκούμε μεγάλη πίεση στις ίνες του χαλιού.
7. Επαγγελματική Βοήθεια
Εννοείται πως εάν δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε έναν λεκέ δεν επιμένουμε διότι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά. Επίσης, δεν αφήνουμε τον λεκέ πάνω στο χαλί για πολύ καιρό. Η αποτελεσματικότερη λύση είναι να απευθυνθούμε σε ένα ταπητοκαθαριστήριο της εμπιστοσύνης μας το συντομότερο δυνατό.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη συντήρηση των χαλιών ή για να αναλάβουμε τον καθαρισμό τους καλέστε μας: 210 76 54 000.
——————–
Σχετικά άρθρα:
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μακροζωία ενός χαλιού;
Απαντάμε σε 8 δικές σας ερωτήσεις για τα χειροποίητα χαλιά
Λεκές στο χαλί; Αποφεύγουμε αυτά τα 5 λάθη!