Τα χαλιά ξεβάφουν για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι η υγρασία, η έκθεση στο έντονο φως του ήλιου για πολλές ώρες, η επαφή με χημικά καθαριστικά ή πετρέλαιο, οι λεκέδες από ούρα αν έχουμε κατοικίδια και άλλοι. Συνήθως, δύο είναι οι βασικές αιτίες που συμβαίνει ο αποχρωματισμός των χαλιών μας: οι πλημμύρες και το πλύσιμο στο σπίτι που δεν γίνεται με την απαραίτητη προσοχή.
Όταν ένα χαλί βρέχεται σε υπερβολικό βαθμό, τα βαθύτερα τμήματα των ινών του απορροφούν την υγρασία. Στη συνέχεια αυτή ωθείται προς την επιφάνεια του χαλιού μέσω της εξάτμισης και αυτό προκαλεί αλλοίωση στα χρώματά του.
Το ξεθώριασμα των χαλιών συμβαίνει με διάφορες εκδοχές, αναλόγως την αιτία που το προκαλεί:
Κιτρίνισμα
Τα χαλιά που τοποθετούνται σε δωμάτια χωρίς φυσικό φως τείνουν να κιτρινίζουν με την πάροδο του χρόνου. Μια από τις αιτίες για το κιτρίνισμα είναι η κόλλα που κρατά τις ίνες των hand-tufted χαλιών στη βάση τους. Η έλλειψη φυσικού φωτός και η παρουσία υγρασίας μετατρέπουν το BHT σε αέριο που προκαλεί το κιτρίνισμα. Μια άλλη αιτία κιτρινίσματος είναι τα υπολείμματα σαπουνιού που μένουν αν πλύνουμε το χαλί με πολύ νερό και δεν το ξεβγάλουμε καλά. Τα υπολείμματα αυτά όχι μόνο δημιουργούν κίτρινους λεκέδες πάνω στο χαλί αλλά και το κάνουν να λερώνεται ευκολότερα.
Γκριζάρισμα
Το γκριζάρισμα εμφανίζεται σε χαλιά που έχουν υψηλή χρήση, με πολλή τριβή και ρύπανση από πατήματα. Μπορούμε να το αποφύγουμε με συχνό σκούπισμα.
Καφέ απόχρωση
Ένα χαλί με κυτταρινικές ίνες μπορεί να σκουρύνει με τον καιρό. Η καφετιά απόχρωση δεν είναι αισθητή στην αρχή ή μοιάζει απλώς με βρωμιά. Γι’ αυτό και συνήθως παρατηρούμε ότι πρόκειται για πρόβλημα στα χρώματα του χαλιού αφού γίνει επαγγελματικός καθαρισμός.
Λεύκανση
Τα χημικά καθαριστικά είναι ο σημαντικότερος λόγος που ξεβάφουν τα χαλιά. Η λεύκανση είναι χωρίς αμφιβολία το πιο δύσκολο πρόβλημα αποχρωματισμού για να διορθωθεί.
Ξεθώριασμα
Τα χαλιά που εκτίθενται σε υπερβολικό φυσικό φως τείνουν να χάνουν τα χρώματά τους. Ένας ακόμα λόγος που ένα χαλί μπορεί να έχει ξεθωριάσει είναι η χρήση πετρελαίου, μια παλιά πρακτική που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στο σπίτι για να κάνουν τα χαλιά να γυαλίζουν. Το πετρέλαιο μακροπρόθεσμα «σκοτώνει» τα χρώματα και αυτό φαίνεται σαν διαφορά στην απόχρωση στο σύνολο του χαλιού.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το ξύδι, αν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη πυκνότητα σε κάποιο διάλυμα. Μάλιστα, ένα τέτοιο διάλυμα μπορεί να δημιουργήσει και καφέ ή κίτρινους λεκέδες. Για να αποφευχθεί το ξεθώριασμα των χαλιών μας περιορίζουμε την έκθεση στο φως του ήλιου με κουρτίνες και πλένουμε τακτικά το χαλί μας με εξειδικευμένο διάλυμα προστασίας χρώματος.
Αν θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια βελτίωσης των χρωμάτων των χαλιών μας στο σπίτι, μπορούμε να αγοράσουμε ένα σαμπουάν χαλιών. Αφού σκουπίσουμε τα χαλιά, καθαρίζουμε με το προϊόν και αφήνουμε να στεγνώσει. Αν δούμε ότι υπάρχει βελτίωση, μπορούμε να δοκιμάσουμε ξανά. Για σίγουρο αποτέλεσμα και τη μέγιστη δυνατή επαναφορά, όμως, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Στα καθαριστήριά μας διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και την εμπειρία για να αναλάβουμε την αποκατάσταση των χαλιών σας. Καλέστε μας στο 210-7654000.
Διαβάστε επίσης:
Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν πλένουμε τα χαλιά στο σπίτι
Δείτε τα χρώματα των χαλιών σας να ζωντανεύουν ξανά!
Πώς αντιμετωπίζουμε τους λεκέδες ούρων στα χαλιά από τα κατοικίδιά μας