Συνήθως σας λέμε πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ένας λεκές στο χαλί. Αυτή τη φορά θα σας πούμε τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά τον καθαρισμό του, προκειμένου να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση και να μην καταστρέψουμε το χαλί!
1. Δεν τρίβουμε
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όλοι όταν προσπαθούν να καθαρίσουν ένα συγκεκριμένο σημείο στο χαλί. Το τρίψιμο του λεκέ, όμως, μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωσή του, ακόμη και στην εισχώρησή του βαθύτερα στις ίνες.
Τι κάνουμε;
Καλύπτουμε τον λεκέ με ένα πανί και πιέζουμε με δύναμη για να απορροφήσει τον λεκές και την υγρασία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
2. Δεν χρησιμοποιούμε στην τύχη ό,τι απορρυπαντικό έχουμε
Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι λεκέδες στο ίδιο καθαριστικό και δεν είναι όλα τα απορρυπαντικά ασφαλή για χρήση σε χαλιά. Τα καθαριστικά που δημιουργούν αφρό είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν εντελώς και αν στεγνώσουν στο χαλί μπορεί να αφήσουν μια σαγρέ, σκληρή αίσθηση στο πάτημα. Προσέχουμε, επίσης, τη χρήση διαφορετικών καθαριστικών σε έναν λεκέ. Μπορεί να έχουν κακή αντίδραση μεταξύ τους, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το καθάρισμα, ακόμα και με επαγγελματικό καθαρισμό.
Τι κάνουμε;
Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσουμε κανένα απορρυπαντικό, αλλά να καθαρίσουμε τον λεκέ αμέσως με λίγο νερό και ένα λευκό μαλακό πανάκι. Ένα ειδικό σαμπουάν χαλιών μπορεί να βοηθήσει αν ο λεκές επιμένει. Αν είναι λιπαρός μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο υγρό πιάτων.
3. Δεν το παρακάνουμε με το απορρυπαντικό
Υπογραμμίσαμε το λίγο για έναν πολύ σημαντικό λόγο! Όσο περισσότερο απορρυπαντικό χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το ξεβγάλουμε εντελώς. Τα υπολείμματα απορρυπαντικού στις ίνες του χαλιού προσελκύουν τη βρωμιά και τελικά κάνουν τον λεκέ πιο ορατό.
Τι κάνουμε;
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε απορρυπαντικό, βάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα στο πανάκι μας και τρίβουμε πολύ ελαφρά. Στη συνέχεια, με ένα άλλο πανί και σκέτο νερό, απομακρύνουμε σιγά-σιγά όλο το απορρυπαντικό.
4. Δεν βρέχουμε υπερβολικά το χαλί
Αν το χαλί βραχεί πολύ και η υγρασία περάσει βαθιά στις ίνες του, δεν θα είναι εύκολο να στεγνώσει γρήγορα, ειδικά αν ο καιρός δεν είναι καλός. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα, κάτι που μπορεί να μην φανεί οπτικά αλλά θα αποκαλυφτεί από τη μυρωδιά μούχλας που θα αναπτυχθεί. Πρέπει, λοιπόν, να θυμόμαστε ότι το χαλί πρέπει να στεγνώνει μέσα σε 24 ώρες από το καθάρισμα.
Τι κάνουμε;
Αντί να ρίξουμε νερό πάνω στο χαλί, χρησιμοποιούμε ένα βρεγμένο πανάκι, το οποίο στύβουμε πρώτα καλά.
Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;
5. Δεν χρησιμοποιούμε μόνο ένα πανί
Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα πανάκι, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να εξαπλώσουμε τον λεκέ σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Σημαντικό είναι, να μην χρησιμοποιούμε χρωματιστά πανιά επειδή υπάρχει κίνδυνος να ξεβάψουν πάνω στο χαλί.
Τι κάνουμε;
Χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα πανάκια, τα οποία αλλάζουμε μόλις λερωθούν, και φυσικά χρειαζόμαστε ένα καθαρό πανί για να ξεβγάλουμε το απορρυπαντικό, αν έχουμε χρησιμοποιήσει. Μια λευκή πετσέτα από μικροΐνες ή βαμβάκι είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά και οι απλές λευκές χαρτοπετσέτες ή το ρολό κουζίνας είναι χρήσιμα.
Αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον λεκέ, είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό ταπητοκαθαριστήριο.
Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε τον καθαρισμό των χαλιών σας: 210 7654000.
—————————–
Σχετικά άρθρα:
Πώς καθαρίζουμε τη λάσπη από τα χαλιά
Λεκές στο χαλί: Πώς θα δώσετε τις «πρώτες βοήθειες»
10+1 συμβουλές για τη φροντίδα των χαλιών στο σπίτι