Πολλές φορές διαβάζουμε σε άρθρα (κι εμείς έχουμε γράψει κάποια) πώς να «σκεπάσουμε» τις οσμές στα χαλιά μας ή πώς να καθαρίσουμε με σπιτικά καθαριστικά κάποιον λεκέ κλπ. Σίγουρα κάποιες φορές αυτές οι πρακτικές είναι χρήσιμες και σωτήριες για να αντιμετωπίσουμε πρόσκαιρα και γρήγορα ένα τέτοιο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όμως, αν θέλουμε ένα πραγματικά καθαρό σπίτι και να ζούμε σε μια καθαρή ατμόσφαιρα που δεν επιβαρύνει την υγεία μας, ο βαθύς και σχολαστικός καθαρισμός είναι απαραίτητος.
Αυτό ισχύει για όλα: τα χαλιά, τα υφάσματα επίπλωσης, τα παπλώματα, τα στρώματα, τα μαξιλάρια και ό,τι άλλο μαζεύει σκόνη, ειδικά αν ακουμπάει στο δέρμα μας. Καλό είναι, λοιπόν, να μην σκεπάζουμε τις οσμές και να μην αφήνουμε τη σκόνη να συσσωρεύεται αλλά να καθαρίζουμε σε βάθος το σπίτι μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μερικές πρακτικές που βοηθούν είναι:
1. Πρόγραμμα
Όταν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ ευκολότερο να φέρουμε εις πέρας τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε. Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν κι αυτές να γίνονται με προγραμματισμό, ώστε να χρειάζεται μόνο λίγη προσπάθεια κάθε μέρα αντί να μαζεύονται και να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν όλες μαζί.
Μπορούμε αρχικά να τις καταγράψουμε (π.χ. ξεσκόνισμα, σκούπισμα χαλιών, σφουγγάρισμα, καθαρισμός μπάνιου, αλλαγή σεντονιών, σιδέρωμα κλπ.) και στη συνέχεια να ορίσουμε την ημέρα της εβδομάδας που θα κάνουμε την καθεμιά.
2. Οργάνωση σπιτιού
Τα πολλά πράγματα μέσα σε ένα σπίτι, ειδικά αν είναι εκτεθειμένα, κάνουν το καθάρισμα πολύ δυσκολότερη υπόθεση. Τα διακοσμητικά είναι μεγάλος μπελάς για το ξεσκόνισμα και συνήθως αντί να ομορφαίνουν το σπίτι, το κάνουν να φαίνεται ακατάστατο και γεμάτο με πράγματα. Το ίδιο ισχύει με τα πολλά έπιπλα και επιπλάκια που δυσκολεύουν το σκούπισμα. Πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσουμε τι χρειαζόμαστε και τι όχι και μετά να ξεφορτωθούμε ή να φυλάξουμε στην αποθήκη αυτά που δεν χρειαζόμαστε.
3. Άμεση δράση
Ένα κολπάκι που βοηθάει πραγματικά είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την καθαριότητα του σπιτιού μας – ή μάλλον την ευκολία μας. Τι εννοούμε; Είναι ευκολότερο να πλύνουμε το πιάτο μας μόλις φάμε παρά να μαζευτεί μια στοίβα πιάτα που θα πρέπει να αφιερώσουμε μία ώρα για να τα πλύνουμε. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε έναν λεκέ στον καναπέ αμέσως, παρά να τον αφήσουμε να εισχωρήσει στο ύφασμα. Και, φυσικά, αν τοποθετούμε κάθε πράγμα στη θέση του, δεν θα χρειαστεί ποτέ να συγυρίσουμε.
4. Επαγγελματικός καθαρισμός
Όσο κι αν καταφέρνουμε να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό, ο επαγγελματικός βαθύς καθαρισμός είναι σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητος για να έχουμε ένα πραγματικά καθαρό σπίτι. Τα χαλιά, τα υφασμάτινα έπιπλα όπως οι καναπέδες, οι καρέκλες και οι πολυθρόνες, οι κουβέρτες, τα παπλώματα, τα μαξιλάρια και τα στρώματα είναι δύσκολο να καθαριστούν αποτελεσματικά χωρίς επαγγελματικά καθαριστικά και μηχανήματα. Ο επαγγελματικός καθαρισμός καθαρίζει σε βάθος και απομακρύνει λεκέδες και δυσάρεστες οσμές. Μία με δύο φορές το χρόνο είναι αρκετές, εκτός αν συμβεί κάποιο ατύχημα, οπότε και πάλι είναι καλό να καλέσουμε το καθαριστήριο που εμπιστευόμαστε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι αποτελεσματικού καθαρισμού και ότι πολλές από τις εύκολες «συνταγές» είναι μύθοι ή αφορούν ένα εντελώς επιφανειακό καθάρισμα που μπορεί κάποιες φορές να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Καθαρισμός χαλιών με καθημερινά καθαριστικά: Μύθοι και Αλήθειες.
Αν έχετε απορίες σχετικά με τον καθαρισμό των χαλιών, καναπέδων, κουβερτών, παπλωμάτων, και στρωμάτων σας, μην διστάσετε να μας ρωτήσετε: 210 7654000.
* Photo by Karolina Grabowska on Pexels
—————————–
Σχετικά άρθρα:
6 βήματα για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τον χειμώνα
Καθαρισμός καναπέ σε 3 βήματα
Κίτρινοι λεκέδες στο στρώμα: Γιατί δημιουργούνται και πώς αποτρέπονται;