Μικροατυχήματα μπορεί πάντα να συμβούν στα χαλιά, ιδιαίτερα όταν φιλοξενούμε καλεσμένους. Κόκκινο κρασί, σάλτσες, γλυκά και τόσα άλλα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταλήξουν πάνω στο χαλί. Τι κάνουμε;
Είναι πολύ σημαντικό όταν συμβεί το ατύχημα να επέμβουμε αμέσως για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Δεν χρειάζεται πανικός, όμως! Χωρίς καν να ενοχληθούν οι καλεσμένοι μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε λεκέ αποτελεσματικά.
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε έναν λεκέ να στεγνώσει πάνω στο χαλί μας. Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε:
1. Μαζεύουμε ό,τι μπορούμε με στεγνό τρόπο. Βάζουμε μια λευκή -ιδανικά βαμβακερή- πετσέτα να απορροφήσει τα υγρά (π.χ. κρασί), ή με μια σπάτουλα απομακρύνουμε τα υπολείμματα φαγητού (π.χ. σάλτσα).
2. Στη συνέχεια ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας το σημείο για να μαζέψει ό,τι έχει μείνει.
3. Με μια βρεγμένη λευκή πετσέτα -κατά προτίμηση βαμβακερή ή από μικροΐνες- καθαρίζουμε όσο μπορούμε.
4. Όταν φύγουν οι καλεσμένοι σας, σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.
Οι παραπάνω ενέργειες μπορεί ακόμα και να απομακρύνουν αποτελεσματικά τον λεκέ. Ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί, όμως, θα είναι πολύ ευκολότερο να εξαφανιστεί εντελώς με επαγγελματικό καθαρισμό. Αντίθετα, αν αφήσουμε τον λεκέ να στεγνώσει πάνω στο χαλί, υπάρχει περίπτωση να μην βγει ούτε με επαγγελματικό καθαρισμό.
Και μια υπενθύμιση για το τέλος: Μετά από επισκέψεις, καθαρίζουμε πάντα τα χαλιά μας με την ηλεκτρική σκούπα!
Σχετικά άρθρα:
Καθαρισμός χαλιών με καθημερινά καθαριστικά: Μύθοι και Αλήθειες.
Παπούτσια στο χαλί. Ναι ή Όχι;
Γιατί να δώσετε τα χαλιά σας για επαγγελματικό καθαρισμό;