Τα περισσότερα προβλήματα που φθείρουν ή καταστρέφουν τα χαλιά δημιουργούνται κατά τη χρήση, τη φροντίδα και την αποθήκευσή τους στο σπίτι. Μερικά από αυτά, όπως οι φθορές που προκαλούνται από τα κατοικίδια, την υγρασία, τη σκόνη, τον σκόρο, την έλλειψη καθαρισμού σε βάθος και άλλα, αναλύουμε στα άρθρα μας. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις φθορές στα χαλιά από πλύσιμο στο σπίτι.
Πολλές φορές επιλέγουμε το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι χάριν ευκολίας ή ως μια πιο οικονομική λύση. Αν διαθέτετε τον χώρο και τον χρόνο να το κάνετε, είναι πράγματι μια καλή λύση για να φρεσκάρετε τα χαλιά σας, αρκεί να προσέξετε ώστε να μην προκαλέσετε κατά λάθος φθορές που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.
Επίσης, προτείνουμε να γίνεται και επαγγελματικός καθαρισμός μία φορά τον χρόνο ώστε τα χαλιά να καθαρίζονται σε βάθος και να διατηρούνται σαν καινούργια.
Ας δούμε κάποιες από τις φθορές που μπορεί να προκληθούν από το πλύσιμο στο σπίτι και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε:
Τσακίσματα.
Όταν πλένουμε τα χαλιά δεν είναι πάντα εύκολο να τα στερεώσουμε στη σωστή στάση για να στραγγίξουν και να στεγνώσουν. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να τα τοποθετούμε έτσι ώστε να μην ακουμπούν στο πάτωμα και να μην τσακίζουν οι άκρες τους. Επειδή το νερό προσθέτει μεγάλο βάρος, καλό είναι να έχουμε βοήθεια στο άπλωμα και μπορούμε να τα απλώνουμε οριζόντια και όχι κάθετα στη βεράντα ή το μπαλκόνι, αν δεν μας βοηθάει το ύψος.
Φουσκώματα, ζαρώματα, στραβώματα.
Η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα χειροποίητα χαλιά και να προκληθούν ανομοιομορφίες, διότι τα στημόνια μπορεί να «μπουν» στο πλύσιμο. Αν, μάλιστα, η ποσότητα του νερού δεν είναι ίδια σε όλη την επιφάνεια του χαλιού, μπορεί κάποια στημόνια να «μπουν» περισσότερο και άλλα λιγότερο. Το αποτέλεσμα είναι να μην «κάθεται» ίσια το χαλί στο πάτωμα όταν το ξαναστρώσουμε. Κάθε υλικό συμπεριφέρεται διαφορετικά στο νερό και την υγρασία, ειδικά τα φυσικά υλικά. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία αν τα χαλιά μας είναι χειροποίητα.
Φθορά των ινών.
Ο καθαρισμός των επίμονων λεκέδων με κοινά καθαριστικά, ειδικά αν οι λεκέδες έχουν μείνει για καιρό και έχουν πια εισχωρήσει στις ίνες του χαλιού, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το τρίψιμο, που είναι συνήθως η πρώτη μας αντίδραση, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά φθείρει τις ίνες του χαλιού. Πολλές φορές μπορεί να έχουμε και αποχρωματισμό στο σημείο ή και αποσταθεροποίηση του χρώματος και ανάμειξή του με τα γύρω χρώματα (αν το χαλί έχει σχέδια). Το αποτέλεσμα είναι, δυστυχώς, μη αναστρέψιμο. Σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων είναι προτιμότερος ο επαγγελματικός καθαρισμός.
Αποχρωματισμός / Θάμπωμα Χρωμάτων.
Ο αποχρωματισμός του χαλιού συμβαίνει για δύο, κυρίως, λόγους. Ο πρώτος είναι αυτός που αναλύσαμε παραπάνω. Ο δεύτερος είναι η έκθεση στον ήλιο. Αν δηλαδή μετά το πλύσιμο αφήσουμε το χαλί εκτεθειμένο απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία και δεν το μαζέψουμε αμέσως μόλις στεγνώσει, υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσουν τα χρώματά του. Ειδικά τα έντονα χρώματα, όπως το μπλε ή το κόκκινο, ξεθωριάζουν ευκολότερα.
Πολυμερισμός.
Ένας ακόμα κίνδυνος, που αφορά τα χαλιά μηχανής, είναι ο πολυμερισμός της κόλλας που κρατά τις ίνες. Αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς με τον καιρό και το βλέπουμε όταν κάτω από το χαλί εμφανίζεται κάτι σαν χώμα. Η διαδικασία του πολυμερισμού επιταχύνεται από την έκθεση στον ήλιο.
Χρωματισμός στα κρόσια από τα απόνερα.
Κάτι που παρατηρείται συχνά και είναι δύσκολο να αποφύγουμε αν επιλέξουμε να πλύνουμε τα χαλιά στο σπίτι, είναι να βαφτούν τα κρόσια από τα χρώματα που παρασύρονται από το νερό καθώς το χαλί στραγγίζει.
Υπολείμματα σαπουνιού.
Το ξέβγαλμα είναι η πιο δύσκολη δουλειά όταν πλένουμε τα χαλιά στο σπίτι. Αν δεν το κάνουμε πολύ καλά, τα υπολείμματα του σαπουνιού εγκλωβίζονται στις ίνες και το πέλος. Αυτό όχι μόνο φθείρει τα χαλιά αλλά και κάνει δύσκολο τον αποτελεσματικό καθαρισμό τους στο μέλλον. Αν το χαλί τσακίζει όταν το τυλίγουμε, αντί να είναι «αφράτο» και απαλό, συνήθως συμβαίνει επειδή υπάρχουν υπολείμματα σαπουνιού.
Υγρασία – μυρωδιά – ανάπτυξη μυκήτων.
Σχετίζονται απόλυτα μεταξύ τους και είναι ίσως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που προκαλείται μετά το πλύσιμο στο σπίτι. Αν το χαλί δεν καθαριστεί σωστά, στραγγίξει και στεγνώσει επαρκώς, αρχίζει αμέσως να αποκτά τη μυρωδιά της μούχλας. Οι μύκητες που αναπτύσσονται καταστρέφουν το χαλί και επιβαρύνουν την υγεία μας. Εκεί χρειάζεται επειγόντως επαγγελματικός καθαρισμός. Για να το αποφύγουμε, φροντίζουμε το χαλί να έχει ξεβγαλθεί και στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσουμε.
Αν επιλέξουμε, λοιπόν, πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε το υλικό και τις ιδιαιτερότητές τους. Το καλύτερο είναι, αφού σκουπίσουμε καλά με την ηλεκτρική σκούπα, να πλένουμε με λίγο νερό και ειδικό σαπούνι, βουτώντας μια βούρτσα στο νερό και τρίβοντας απαλά, πάντα με τη φορά του πέλους. Ξεβγάζουμε με τον ίδιο τρόπο, αλλά με σκέτο νερό. Στη συνέχεια απλώνουμε σε σημείο που αερίζεται καλά, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο, και μαζεύουμε μόλις στεγνώσουν.
Το σημαντικότερο είναι να σκουπίζουμε τα χαλιά μας οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα και να αντιμετωπίζουμε αμέσως τους λεκέδες με κρύο νερό και απαλό τρίψιμο με τη φορά του πέλους. Έτσι το πλύσιμο θα είναι ευκολότερη υπόθεση.
Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό ή την επισκευή των χαλιών σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 7654000.
Διαβάστε επίσης:
Καθαρισμός χαλιών με καθημερινά καθαριστικά: Μύθοι και Αλήθειες.
Πλύσιμο χαλιών στο σπίτι; Αποφύγετε αυτά τα λάθη.
Γιατί να δώσετε τα χαλιά σας για επαγγελματικό καθαρισμό;