Παρατηρείται συχνά ένα καινούργιο χαλί να αφήνει μια άσχημη μυρωδιά στον χώρο. Πότε και γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους και κάποιες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
1. Υλικά κατασκευής
Τα περισσότερα χαλιά σήμερα είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, όπως νάιλον, πολυέστερ ή πολυπροπυλένιο. Αυτά τα υλικά μπορεί να απελευθερώνουν χημικές ουσίες και αέρια, γνωστά ως πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ / VOCs), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μια δυσάρεστη οσμή. Συνήθως, αυτή η οσμή είναι πιο έντονη τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μετά την αγορά.
2. Επεξεργασία και χημικά
Πολλά χαλιά υποβάλλονται σε χημικές επεξεργασίες κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, όπως βαφές και καθαριστικά. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να παραμείνουν στα χαλιά και να προκαλέσουν οσμές, οι οποίες θα υποχωρήσουν με τον χρόνο.
3. Συσκευασία και αποθήκευση
Η αποθήκευση και η συσκευασία των χαλιών μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη οσμών. Αν το χαλί έχει παραμείνει σε σφραγισμένη συσκευασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει εγκλωβιστεί υγρασία.
4. Υγρασία και μούχλα
Αν το χαλί έχει εκτεθεί σε υγρασία πριν ή κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, μπορεί να αναπτύξει μούχλα ή μύκητες, οι οποίοι προκαλούν επίσης δυσάρεστες οσμές. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε την κατάσταση του χαλιού και, αν πράγματι παρατηρήσουμε σημάδια μούχλας να το απομακρύνουμε αμέσως από τον χώρο.
Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση
Αερισμός: Τοποθετούμε το χαλί σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από άμεσο ηλιακό φως.
Καθαρισμός: Η αποτελεσματικότερη λύση είναι να δώσουμε το χαλί για επαγγελματικό καθαρισμό, που θα μειώσει τις οσμές σε μεγάλο βαθμό.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να μας καλέσετε για τον καθαρισμό του χαλιού σας, επικοινωνήστε μαζί μας: 210 7654 000.
*Φωτογραφία από Anna Lisa από το Pixabay
Σχετικά άρθρα:
Χαλί στο παιδικό δωμάτιο: Οδηγός φροντίδας και ασφάλειας
Πώς επηρεάζει η καθαριότητα του σπιτιού την ψυχική ευεξία
Άνοιξη και Αλλεργίες: Πώς τα καθαρά χαλιά κάνουν τη διαφορά