Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς αντιμετωπίζονται οι 4 πιο δύσκολοι και διαδεδομένοι λεκέδες σε βαμβακερά παπλώματα, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και τον τρόπο δράσης τους.
Οι πιο συνηθισμένοι δύσκολοι λεκέδες είναι η σοκολάτα, ο καφές, το γρασίδι και το αίμα. Με λίγη φαντασία θα μπορέσουμε να σκεφτούμε όλους τους πιθανούς τρόπους που αυτοί οι λεκέδες θα καταλήξουν στο πάπλωμά μας, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά και κατοικίδια στο σπίτι.
Γιατί η σοκολάτα λερώνει το βαμβάκι;
Τι είναι αυτό που κάνει τη σοκολάτα να προσκολλάται στις βαμβακερές ίνες; Η σοκολάτα περιέχει δύο στοιχεία που μπορούν να λεκιάσουν, τις τανίνες και τα έλαια. Τι είναι όμως οι τανίνες; Είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο τσάι, στον καφέ, στα κόκκινα κρασιά και φυσικά, στη σοκολάτα. Ευθύνονται για την προσθήκη της τραχιάς υφής σε φρούτα, μπαχαρικά κ.λπ. Οι τανίνες και τα έλαια απαιτούν διαφορετικές μεθόδους για την αφαίρεσή τους. Αυτός είναι και ο λόγος της δυσκολίας να καθαρίσουμε τους λεκέδες από σοκολάτα. Το μυστικό για να τους αφαιρέσετε από τα παπλώματα είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων που ξεκινά με την αντιμετώπιση των τανινών.
Πώς αφαιρούμε λεκέδες από σοκολάτα
Μόλις εντοπίσουμε έναν λεκέ από σοκολάτα στο πάπλωμα χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα, αρχικά μουλιάζοντας την περιοχή σε ένα μπολ με κρύο νερό στο οποίο έχουμε αναμείξει μαγειρική σόδα. Αφού αφήσουμε τη λεκιασμένη περιοχή να μουλιάσει για τουλάχιστον 15 λεπτά, περνάμε το σημείο από κρύο, τρεχούμενο νερό για να ξεπλύνουμε το λεκέ. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε την αποκόλληση των τανίνων από τις ίνες του βαμβακιού.
Στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα έλαια της σοκολάτας. Για αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι για τα πιάτα, το οποίο είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να αποκολλά τα έλαια από τις ίνες του βαμβακιού. Σε αυτό το βήμα, χρησιμοποιούμε ζεστό νερό. Θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων, όμως υπάρχει το ρίσκο να συρρικνωθεί το πάπλωμα ή να ξεβάψουν τα χρώματά του εξαιτίας του ζεστού νερού.
Πώς αφαιρούμε λεκέδες από καφέ
Ξεκινάμε και πάλι, αφού και ο καφές περιέχει τανίνες, όπως είπαμε, βυθίζοντας το λεκιασμένο σημείο σε ένα μπολ με κρύο νερό αναμειγμένο με μαγειρική σόδα για να βοηθήσει στην αποκόλληση του λεκέ από τις ίνες του υφάσματος. Μετά από 15 λεπτά μούλιασμα, ξεπλένουμε το σημείο με κρύο, τρεχούμενο νερό. Εάν ο λεκές εξακολουθεί να φαίνεται, χρησιμοποιούμε ένα σφουγγάρι και οινόπνευμα για να καθαρίσουμε την περιοχή. Δεν χρειάζεται να τρίψουμε με το σφουγγάρι, μόνο να το περάσουμε από το σημείο του λεκέ. Ξεπλένουμε ξανά με νερό και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Γιατί το γρασίδι λερώνει το βαμβάκι;
Ένας λεκές από γρασίδι μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένος όσο εκείνοι της σοκολάτας ή του καφέ, αλλά, τα κατοικίδια και τα μικρά παιδιά βρίσκουν συχνά τρόπους να τον δημιουργήσουν.
Γιατί όμως οι λεκέδες από γρασίδι είναι δύσκολοι κι επίμονοι; Εξαιτίας της χλωροφύλλης. Αυτή η πράσινη ουσία που χρησιμοποιούν τα φυτά για να φτιάχνουν την τροφή τους είναι και χρωστική. Οπότε, όταν έρχεται σε επαφή με το βαμβακερό πάπλωμα λειτουργεί σαν βαφή.
Πώς αφαιρούμε λεκέδες από γρασίδι
Για την αφαίρεση ενός λεκέ από γρασίδι ο χρόνος είναι το παν. Είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα και να μην επιτρέψουμε στο λεκέ να «κάτσει». Η μαγειρική σόδα εξακολουθεί να είναι το μαγικό συστατικό για την αφαίρεση αυτού του λεκέ, αλλά θα χρειαστεί και λίγη βοήθεια.
Αρχικά, αναμειγνύουμε ένα φλιτζάνι κρύο νερό με ½ φλιτζάνι οξυζενέ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε το λεκιασμένο σημείο μέσα στο διάλυμα. Το αφήνουμε να μουλιάσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Δεν ανησυχούμε εάν το διάλυμα αφρίσει, είναι μια φυσιολογική αλληλεπίδραση της μαγειρικής σόδας και του οξυζενέ που αφαιρούν τον λεκέ από τις ίνες του βαμβακιού.
Στη συνέχεια, ξεπλένουμε το σημείο με κρύο νερό. Προσοχή, εάν χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό, θα βοηθήσουμε το λεκέ να μείνει πάνω στο ύφασμα.
Γιατί το αίμα λερώνει το βαμβάκι;
Το αίμα είναι γεμάτο πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες συνδέονται μεταξύ τους όταν εκτίθενται στη θερμότητα. Οπότε, επάνω στο βαμβάκι το αίμα πήζει σχετικά γρήγορα.
Πώς αφαιρούμε λεκέδες από αίμα
Και σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι να ενεργήσουμε γρήγορα. Το πρώτο βήμα είναι να ξεπλύνουμε το λεκιασμένο σημείο κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Αφού αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα από τις ίνες του βαμβακιού, πλένουμε στο χέρι κάτω από κρύο νερό με ένα σφουγγάρι και οξυζενέ. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει λεκές, μπορούμε να πλύνουμε στο χέρι με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων κάτω από ζεστό νερό.
Προσοχή! Καθαρίζουμε χωρίς να καταστρέφουμε
Είναι σημαντικό να φροντίζουμε σωστά τα παπλώματά μας για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους. Είναι επίσης σημαντικό να μην τα καταστρέψουμε προσπαθώντας να τα καθαρίσουμε. Όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα όπως το οξυζενέ για την αφαίρεση λεκέδων, είναι σημαντικό να τα δοκιμάζουμε πρώτα σε ένα μικρό τμήμα του παπλώματος. Είναι χημικό και μπορεί να ξεβάψει το χρώμα, όπως η χλωρίνη!
Για τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή καθαρισμό του παπλώματος από δύσκολους λεκέδες, είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 7654000 και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
* Image by Monika from Pixabay
—————————–
Σχετικά άρθρα:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καθαρισμό του παπλώματος
4 συμβουλές για πραγματικά καθαρό σπίτι
6 βήματα για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τον χειμώνα