Μπορεί κάποια φορά να ξεχαστούμε και να μπούμε με λασπωμένα παπούτσια στο σπίτι. Ή να μην προλάβουμε το κατοικίδιό μας που μπαίνει μέσα τρέχοντας, αφήνοντας πατημασιές από λάσπη πάνω στο χαλί. Συμβαίνουν αυτά! Πώς καθαρίζουμε τη λάσπη από τα χαλιά;
Κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες μας για να καθαρίσουμε αποτελεσματικά:
1. Αφήνουμε τη λάσπη να στεγνώσει. Δεν προσπαθούμε να την απομακρύνουμε όσο είναι υγρή γιατί θα απλώσει και θα λερώσει ακόμη περισσότερο το χαλί.
2. Αφού στεγνώσει (μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία τοποθετώντας έναν ανεμιστήρα στην περιοχή του λεκέ), χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα -ιδανικά το εξάρτημα του σωλήνα- για να απομακρύνουμε όσο το δυνατό περισσότερα υπολείμματα.
3. Παίρνουμε ένα λευκό μαλακό πανάκι βρεγμένο με λίγο νερό και τρίβουμε απαλά τον λεκέ που ίσως έχει απομείνει, μέχρι να απομακρυνθεί εντελώς.
4. Αν ο λεκές επιμένει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο απορρυπαντικό πιάτων πάνω στο πανάκι μας. Καλό θα είναι όμως να δοκιμάσουμε πρώτα σε μια πολύ μικρή περιοχή του χαλιού για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα αποσταθεροποιήσει τα χρώματα προκαλώντας ξέβαμμα. Είναι σημαντικό, επίσης, να απομακρύνουμε εντελώς το απορρυπαντικό τρίβοντας απαλά με ένα μια μαλακή λευκή πετσέτα με σκέτο νερό.
→ Προσοχή! Παρότι είναι συνήθης συμβουλή να χρησιμοποιούμε ξύδι για να απομακρύνουμε τυχόν οσμές από τα χαλιά, το ξύδι, αν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη πυκνότητα σε κάποιο διάλυμα, μπορεί να ξεθωριάσει το χαλί ή να δημιουργήσει καφέ ή κίτρινους λεκέδες. Ο συνδυασμός ξυδιού και ηλιακού φωτός έχει σαν αποτέλεσμα το ξεθώριασμα του χαλιού.
Για βαθύ, αποτελεσματικό καθαρισμό των χαλιών σας καλέστε μας: 210 7654000.
* Photo by cottonbro studio on Pexels
—————————–
Σχετικά άρθρα:
Πώς αντιμετωπίζουμε τους λεκέδες ούρων στα χαλιά από τα κατοικίδιά μας
Συντήρηση χειροποίητων χαλιών: Dos & Don’ts
10+1 συμβουλές για τη φροντίδα των χαλιών στο σπίτι