Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει ιδέες και προτάσεις για το πώς να αφαιρέσουμε δύσκολους λεκέδες από τα χαλιά μας είτε με καθαριστικά από την κουζίνα μας είτε με άλλα υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Σίγουρα θα ήταν τέλειο αν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε, για παράδειγμα, έναν λεκέ από κόκκινο κρασί πάνω από το λευκό μας χαλί. Τι ισχύει όμως τελικά; Μπορεί όντως ο καθαρισμός των χαλιών να γίνει αποτελεσματικά με αυτά τα προϊόντα;
Μύθοι και αλήθειες:
1. Ξύδι
Το ξύδι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως καθαριστικό, αλλά μόνο ως σταθεροποιητής των χρωμάτων και γυαλιστικό του πέλους. Αν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη πυκνότητα σε κάποιο διάλυμα, μπορεί να ξεθωριάσει το χαλί ή να δημιουργήσει καφέ ή κίτρινους λεκέδες. Ο συνδυασμός ξυδιού και ηλιακού φωτός επίσης έχει σαν αποτέλεσμα το ξεθώριασμα του χαλιού.
2. Υγρό Πιάτων
Το υγρό πιάτων είναι πολύ αλκαλικό, γι’ αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα χρώματα ενός χαλιού και να προκαλέσει ξέβαμμα. Μπορεί να βοηθήσει ως καθαριστικό, επειδή είναι λιποδιαλυτικό, σε περιπτώσεις λιπαρών λεκέδων και ΜΟΝΟ τοπικά. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλύνουμε όλο το χαλί με υγρό πιάτων.
3. Αφρός Ξυρίσματος
Η απάντηση σε αυτήν την περίπτωση είναι απλή και περιεκτική! Όχι! Ένας μύθος που καταρρίπτεται, αφού ο αφρός ξυρίσματος δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καθαριστικό ούτε για τοπικούς λεκέδες, ούτε για το χαλί γενικά.
4. Οδοντόκρεμα
Η απάντηση των ειδικών μας είναι και πάλι ξεκάθαρη: «Δεν θα το προτείναμε…». Η οδοντόκρεμα έχει λευκαντικούς παράγοντες και πολλές φορές περιέχει συστατικά που βοηθούν να τρίψουμε πιο αποτελεσματικά τα δόντια μας. Αν αυτά τα συστατικά τριφτούν πάνω στο χαλί μπορεί να φθείρουν τις ίνες του.
5. Πετρέλαιο
Το πετρέλαιο μπορεί να δράσει αποτελεσματικά πάνω σε έναν λιπαρό λεκέ αλλά σε βάθος χρόνου η χρήση του μπορεί ακόμα και να καταστρέψει ανεπανόρθωτα το χαλί. Παλιότερα συνηθιζόταν η χρήση του πετρελαίου για να κάνει τα χαλιά γυαλιστερά και να διώχνει τα έντομα όπως ο σκόρος. Η συχνή χρήση του, όμως, «σκοτώνει» σιγά σιγά τα χρώματα των χαλιών. Επίσης, η σκόνη από τον χώρο κολλάει πάνω του, τα χαλιά λερώνονται γρηγορότερα και ο καθαρισμός τους γίνεται πιο δύσκολα.
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι κάθε λεκές θέλει τη δική του ειδική μεταχείριση. Ακόμα κι αν ένα καθαριστικό λειτουργήσει αποτελεσματικά στο καθάρισμα ενός λεκέ, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σε έναν άλλο ή να καταστρέψει το χαλί μας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε τη δημιουργία λεκέ όταν πέσει κάτι πάνω στο χαλί μας είναι να δράσουμε άμεσα με κρύο νερό και λιγοστό σαπούνι αν ο λεκές είναι λιπαρός ταμπονάροντας το σημείο. Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία αρκετές φορές εωσότου αρχίσει να διαλύεται ο λεκές. Στη συνέχεια πρέπει να ξεβγάλουμε καλά με κρύο νερό και να φροντίσουμε ώστε να στεγνώσει εντελώς για να μη μείνει υγρασία.
Μια λύση που μπορούμε να προτείνουμε για τις περιπτώσεις λεκέδων όπως το κρασί, ο καφές, το τσάι ή το περίγραμμα που αφήνει το νερό όταν στεγνώσει, είναι η χρήση του οξυζενέ (H2O2 3%). Αφού καθαρίσουμε με σκέτο νερό και τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, και όταν το χαλί θα έχει στεγνώσει εντελώς, ρίχνουμε οξυζενέ και τρίβουμε, πάντα με τη φορά του πέλους.
Η άμεση αντίδραση με τους παραπάνω τρόπους μπορεί πραγματικά να σώσει το χαλί μας. Αν ο λεκές ξεραθεί, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί ούτε ο επαγγελματικός καθαρισμός να είναι αποτελεσματικός.
Αν, όμως, δράσουμε άμεσα, όταν αναλάβουν οι ειδικοί θα μπορέσουν να καθαρίσουν αποτελεσματικά και σε βάθος το χαλί μας. Είναι πολύ σημαντικό, βέβαια, να αναφέρουμε στο καθαριστήριο από τι έχει προκληθεί ο λεκές, είτε έχει αφήσει σημάδι είτε όχι, ώστε να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη διαδικασία καθαρισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2107654000.
Διαβάστε επίσης:
Αρωματικά spray με φυσικά υλικά για τα χαλιά και τον καναπέ
Λεκές στο χαλί: Πώς θα δώσετε τις «πρώτες βοήθειες»
Η μουσική λίστα που κάνει το σκούπισμα των χαλιών διασκέδαση!