Το Νο1 μέτρο διατήρησης της υγείας και της προστασίας μας από τη μετάδοση ιών και βακτηρίων είναι η καθαριότητα και η απολύμανση. Η διαδικασία αυτή είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Εκτός από τα χέρια μας, που πρέπει συνεχώς να απολυμαίνουμε, δεν πρέπει να παραμελήσουμε την καθαριότητα του σπιτιού μας και ειδικά των αντικειμένων με τα οποία ερχόμαστε συχνά σε επαφή. Επειδή, όμως, μπορεί κάποιες φορές να υπερβάλουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε και πώς θα παραμείνουμε ασφαλείς.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ιός ζει για μεγαλύτερο διάστημα σε σκληρές επιφάνειες, παρά σε φυσικές ίνες και υφάσματα. Ακόμα λιγότερο δε, σε χαλιά και βαμβακερά υφάσματα. Γι’ αυτό, δεν είναι απαραίτητο να σηκώσουμε τα χαλιά μας εξαιτίας του κορονοϊού.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η διάρκεια ζωής του σε διάφορες επιφάνειες:
- Γυαλί: 4 ημέρες
- Πλαστικό: 3 ημέρες
- Ανοξείδωτο ατσάλι: 3 ημέρες
- Χαρτόνι και χαρτί: 24 ώρες
- Ύφασμα: 24 ώρες
- Χαλκός: 4 ώρες
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να διατηρούμε τον χώρο μας καθαρό και να απολυμαίνουμε τις σκληρές επιφάνειες. Είναι σημαντικό πρώτα να καθαρίζουμε και στη συνέχεια να απολυμαίνουμε. Ο καθαρισμός αφαιρεί το 95% του μικροβιακού φορτίου!
Σχετικά με τα χαλιά μας, τώρα, πρέπει φυσικά να τα διατηρούμε καθαρά αλλά δεν χρειάζονται απολύμανση, αφού ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω σε αυτά για περισσότερο από 3 έως 6 ώρες.
Το πάτωμα, από την άλλη, είναι σκληρή επιφάνεια, οπότε το σφουγγάρισμα με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης προτείνεται. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όταν σφουγγαρίζουμε είναι να μην ακουμπήσουμε την σφουγγαρίστρα στα χαλιά και να μην μας πέσει οποιαδήποτε ποσότητα του διαλύματος επάνω τους. Έστω και μια μικρή ποσότητα χλωρίνης μπορεί να καταστρέψει τα χαλιά μας, τόσο το χρώμα όσο και τις ίνες τους.
Η μόνη περίπτωση που ένα χαλί χρειάζεται απολύμανση είναι αν έχει λερωθεί από ούρα, περιττώματα ανθρώπου ή ζώου κλπ. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τον επαγγελματία που θα αναλάβει τον καθαρισμό ώστε να φροντίσει για την απολύμανση.
Αν θέλουμε να δώσουμε τα χαλιά μας για καθαρισμό, είτε επειδή ήρθε η ώρα να τα ξεστρώσουμε, είτε επειδή έχουν λερωθεί, θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω κατά την παράδοσή τους:
- Αφήνουμε στην είσοδο ή ακόμα καλύτερα έξω από την πόρτα μας τα χαλιά ώστε οι άνθρωποι που θα τα παραλάβουν να μην χρειαστεί να μπουν μέσα στο σπίτι. Αυτό προστατεύει και εμάς αλλά και τους εργαζόμενους.
- Ανοίγουμε εμείς την πόρτα όταν θα έρθουν ώστε να μην χρειαστεί να πιάσουν κάποιο πόμολο.
- Αν το χαλί που θα παραδώσουμε έχει λερωθεί από ούρα ή περιττώματα ανθρώπου ή ζώου θα πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που θα το παραλάβουν.
- Επίσης, ενημερώνουμε τους επαγγελματίες για τυχόν άλλους λεκέδες στα χαλιά μας ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη σωστή διαδικασία καθαρισμού για την εξουδετέρωσή τους.
Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή θέλετε να μας καλέσετε για τον καθαρισμό των χαλιών σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 76 54 000.