Η φλοκάτη είναι το παραδοσιακό ελληνικό χαλί, φτιαγμένο εξολοκλήρου από μαλλί. Το όνομά της προέρχεται από τον φλόκο, που είναι το κομματάκι μαλλιού που προεξέχει. Οι πρώτες φλοκάτες δημιουργήθηκαν κατά τον 5ο αιώνα από βοσκούς στην Πίνδο για να προστατευτούν από το κρύο και χρησιμοποιούνταν ως ενδυμασία, κουβέρτες και στρώματα για το πάτωμα. Με το πέρασμα του χρόνου αγαπήθηκαν παγκοσμίως και από τα ελληνικά ορεινά χωριά έφτασαν σε κάθε γωνιά της γης. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της και πώς γίνεται ο καθαρισμός της φλοκάτης.
Η φλοκάτη υφαίνεται από μάλλινα νήματα και στη συνέχεια πλένεται με νεροτριβή για να γίνει αφράτη. Οι παραδοσιακές νεροτριβές, που υπάρχουν ακόμα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, είναι η πρώτη μορφή πλυντηρίου! Η πλύση γίνεται με την τριβή που προκαλεί η πίεση και η κυκλική κίνηση του νερού.
Το χρώμα της είναι λευκό αλλά μπορεί να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα. Έτσι, θα βρείτε φλοκάτες σε διάφορα και εντυπωσιακά χρώματα.
Αν έχετε φλοκάτες στο σπίτι σας θα γνωρίζετε ότι είναι το πιο ζεστό χαλί και αυτό που κάνει τον χώρο μας να δείχνει ζεστός και φιλόξενος. Είναι απλά τέλειο να πατάς, ή και να κάθεσαι, πάνω σε μια ολόμαλλη φλοκάτη! Η φροντίδα και ο καθαρισμός τους, όμως, δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση. Οι μακριές ίνες του μαλλιού κρύβουν καλά τη σκόνη, τους λεκέδες και μικρά σκουπιδάκια. Για να διατηρήσουμε τις φλοκάτες μας σαν καινούργιες, πρέπει να τις τινάζουμε συχνά για να απομακρύνεται η σκόνη και να διατηρείται ο όγκος τους. Μια φορά το χρόνο πρέπει να τις καθαρίζουμε πλένοντάς τες, εφόσον είναι μικρού μεγέθους, στο πλυντήριο.
Ένας άλλος τρόπος να πλύνουμε μια φλοκάτη, αυτός που χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, είναι στη μπανιέρα. Πρώτα πρέπει να την τινάξουμε πάρα πολύ καλά ώστε να πέσουν όλα τα σκουπιδάκια που έχουν κρυφτεί βαθιά στις ίνες της. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι στερεοί ρύποι θα εισχωρήσουν και θα εγκλωβιστούν μέσα στο μαλλί κατά το πλύσιμο, όταν το νερό θα δημιουργήσει διαστολή στις ίνες.
Στη συνέχεια, διαλύουμε λίγο απορρυπαντικό για μάλλινα σε νερό, βάζουμε μέσα τη φλοκάτη, την αφήνουμε να μουλιάσει και μετά την πατάμε με τα πόδια μας. Ξεβγάζουμε με άφθονο κρύο νερό και την πατάμε ξανά για να φύγουν τα πολλά νερά.
Την αφήνουμε δύο – τρεις ώρες να στραγγίξει γιατί είναι απλά αδύνατον να την σηκώσουμε με όλο αυτό το νερό που έχει μαζέψει. Σκεφτείτε ότι μια φλοκάτη δέκα κιλών θα ζυγίζει τριάντα κιλά μετά το πλύσιμο, δηλαδή θα έχει απορροφήσει τρεις φορές το βάρος της! Μετά, τη σηκώνουμε με τη βοήθεια κάποιου και την απλώνουμε, ιδανικά στο κάγκελο της βεράντας γιατί ένα απλό σχοινί δεν θα αντέξει το βάρος.
Αν θέλουμε να την αποθηκεύσουμε, αφού στεγνώσει εντελώς, τη διπλώνουμε και βάζουμε ανάμεσα σκοροαπωθητικά, κλείνοντάς την σε μια τσάντα αποθήκευσης.
Οι φλοκάτες φαίνονται καθαρές για πολύ καιρό επειδή η σκόνη εισχωρεί μέσα στο μαλλί και αυτό μας ξεγελάει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να τις πλένουμε, διαφορετικά θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με σκόνη. Διαβάστε κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χαλιά μας.
Εάν οι φλοκάτες σας είναι μεγαλύτερες ή δεν έχετε τη δυνατότητα να τις πλύνετε, μπορείτε να τις φέρετε στο καθαριστήριό μας. Ακόμα και αν πλένετε τις φλοκάτες σας στο σπίτι, ο επαγγελματικός καθαρισμός τους είναι απαραίτητος κάθε δύο χρόνια για να απομακρυνθεί εντελώς η σκόνη που μαζεύεται βαθιά στο πέλος. Μετά τον επαγγελματικό καθαρισμό οι φλοκάτες σας θα είναι απαλές, πεντακάθαρες και θα μυρίζουν φρεσκάδα!
Ακόμη, αναλαμβάνουμε τη βαφή τους σε όποιο χρώμα επιθυμείτε, αρκεί να είναι σκουρότερο από το χρώμα που ήδη έχουν!
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 210 76 50 204.