Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, την ευεξία και την καλή διάθεση του ανθρώπου. Εκτός λοιπόν από το να φροντίζουμε να κοιμόμαστε επαρκείς και σωστές ώρες κάθε μέρα, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για άνετο και ουσιαστικά ξεκούραστο ύπνο. Διαβάστε 4 συμβουλές για καλύτερο ύπνο:
1. Επιλέγουμε το κατάλληλο στρώμα
Το ιδανικό στρώμα μπορεί να μας βοηθήσει με μυικούς πόνους, ανήσυχο ύπνο, ακόμη και αϋπνίες. Η ποιότητα του στρώματος και οι ανατομικές προδιαγραφές του είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε για να επιλέξουμε το κατάλληλο στρώμα ύπνου.
Αρχικά, τα στρώματα χωρίζονται σε μαλακά, μέτρια και σκληρά. Συνήθως θεωρούμε ότι ένα πολύ σκληρό στρώμα είναι η σωστή επιλογή για την υποστήριξη της στάσης του σώματος. Όμως αυτό δεν ισχύει επειδή το σώμα δεν είναι ευθύ, αλλά έχει φυσικές καμπύλες. Σε ένα πολύ σκληρό στρώμα τα κυρτά σημεία μένουν στο κενό χωρίς να επιτυγχάνεται πλήρης ανάπαυση του σώματος. Το πολύ μαλακό στρώμα, από την άλλη, βουλιάζει και παίρνει το σχήμα του σώματος χωρίς επαναφορά, κάτι που προκαλεί αρνητικές συνέπειες για την πλάτη.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μαλακότητα εξαρτάται φυσικά από το βάρος του σώματος που ξαπλώνει πάνω του, ενώ μετράει και η στάση του ύπνου που επιλέγουμε. Γενικά, τα ημίσκληρα στρώματα ενδείκνυνται για όσους κοιμούνται μπρούμυτα, τα σκληρά για όσους κοιμούνται ύπτια και τα μαλακά για όσους κοιμούνται στο πλάι.
Επιπλέον, υπάρχουν τα στρώματα με ελατήρια και χωρίς, τα οποία διαθέτουν και υποκατηγορίες. Τα στρώματα με ελατήρια ασκούν ομοιόμορφη πίεση στο σώμα και βοηθούν στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, ενώ τα στρώματα λάτεξ επανέρχονται γρήγορα στην αρχική τους κατάσταση λόγω ελαστικότητας και είναι ανθεκτικά στο χρόνο.
2. Βρίσκουμε το μαξιλάρι που μας ταιριάζει
Το μαξιλάρι στηρίζει τον αυχένα μας, κάτι που έχει μεγάλη επίδραση στο αν ξεκουράζουμε ή καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη. Ο αυχένας θα πρέπει να στηρίζεται μαλακά και να αποτελεί φυσική προέκταση της σπονδυλικής στήλης διατηρώντας το σώμα μας σε μια ουδέτερη ευθυγράμμιση.
Το ύψος του καθορίζεται από την στάση ύπνου που έχουμε. Πρέπει για παράδειγμα να μην να μην πιέζονται οι ώμοι σε πλαϊνή θέση και να μην καμπυλώνει ο αυχένας υπερβολικά όταν είμαστε μπρούμυτα ή ανάσκελα. Αναλόγως τη στάση που παίρνουμε συνήθως, μπορούμε να ορίσουμε το ύψος και τη μαλακότητα του μαξιλαριού.
Ως προς το γέμισμα των μαξιλαριών, υπάρχουν τα αφρολέξ, που προσέχουμε να είναι πυκνά ώστε να μην μαλακώνουν εύκολα, από αφρό μνήμης, που παίρνουν το σχήμα του σώματος, και τα λάτεξ, που είναι πιο σκληρά. Επίσης, μπορεί να έχουν φυσικό γέμισμα όπως τα πουπουλένια, που το εσωτερικό μετακινείται στα σημεία που χρειάζεται.
3. Επενδύουμε σε ένα καλό πάπλωμα
Το πάπλωμα που θα επιλέξουμε παίζει ρόλο στην ποιότητα του ύπνου ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Υπάρχουν παπλώματα από φυσικά (πούπουλο, βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, λινό) και από συνθετικά υλικά (microfiber, hollowfiber).
Ένα πουπουλένιο πάπλωμα, θεωρείται η καλύτερη επιλογή, αν βέβαια δεν είμαστε αλλεργικοί. Είναι πολύ ζεστό, ελαφρύ και ανθεκτικό στο χρόνο. Το μάλλινο διατηρεί τη ζεστή θερμοκρασία, είναι υποαλλεργικό αλλά λίγο πιο βαρύ. Το βαμβακερό είναι ιδανικό για μεσαίες θερμοκρασίες, αναπνέει και απελευθερώνει την υγρασία. Το μεταξωτό είναι ανθεκτικό και χρησιμεύει για ένα πιο ελαφρύ σκέπασμα, ενώ το λινό είναι ελαφρύ, δροσερό, τέλεια λύση για τους πιο ζεστούς μήνες.
Τα παπλώματα από συνθετικά υλικά έχουν γέμιση από microfiber ή hollowfiber. Οι πρώτες το κάνουν ελαφρύ, μαλακό και τυλίγουν το σώμα, ενώ οι δεύτερες είναι πιο αφράτες με όγκο. Και τα δύο είδη είναι ανθεκτικά και εύκολα στη χρήση, με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.
4.Φροντίζουμε να είναι όλα καθαρά
Το στρώμα του κρεβατιού θα πρέπει ιδανικά να το αλλάζουμε κάθε δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά, παίζει μεγάλο ρόλο η χρήση που κάνουμε και η σωστή συντήρηση και φροντίδα ανάλογα με το υλικό κατασκευής.
Κάθε έξι μήνες πρέπει να το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλλά και να φέρνουμε το πάνω κάτω ώστε να φθείρεται ομοιόμορφα. Το κάνουμε αυτό επειδή η πίεση που ασκείται στο στρώμα από τον κορμό μας είναι μεγαλύτερη και άρα το στρώμα ταλαιπωρείται περισσότερο στην πάνω πλευρά.
Καθημερινά χρειάζεται να το αερίζουμε και κάθε δύο – τρία χρόνια πρέπει να γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός. Δείτε εδώ πώς θα κρατήσετε καθαρό το στρώμα σας (link στο άρθρο για τον καθαρισμό στρώματος).
Τα συνθετικά παπλώματα είναι εύκολα στο πλύσιμο καθώς μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, ενώ τα φυσικά υλικά είναι προτιμότερο να καθαριστούν στο χέρι ή από ειδικούς. Όσο για το μαξιλάρι, καλό είναι να το αντικαθιστούμε κάθε ενάμισι χρόνο αφού είναι εστία νεκρών κυττάρων και μπορεί να μαζέψει μούχλα, ακάρεα ακόμα και μύκητες. Μια ακόμη βασική συμβουλή είναι να ανοίγουμε καθημερινά τα παράθυρα ή και να χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα στο υπνοδωμάτιο. Μάθετε περισσότερα για τον καθαρισμό του παπλώματος και πότε χρειάζεται επαγγελματικός καθαρισμός, πατώντας εδώ.
Για τον επαγγελματικό, βαθύ καθαρισμό του στρώματος, των μαξιλαριών, του παπλώματος και των κουβερτών σας, επικοινωνήστε μαζί μας: 210 76 54 000.
Διαβάστε επίσης:
Ανώστρωμα: Γιατί το επιλέγουμε και πώς το συντηρούμε
Καθαρισμός στρώματος: Πώς να το κάνετε μόνοι σας και πότε να καλέσετε επαγγελματία
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καθαρισμό του παπλώματος