Ο σκόρος, ή αλλιώς νυχτοπεταλούδα, είναι συνήθως νυκτόβιο έντομο χωρίς έντονα χρώματα. Τρέφεται με υλικά που περιέχουν ίνες ζωικής προέλευσης, όπως γούνα, φτερά, μετάξι, δέρμα και μαλλί, και μπορεί να φάει οποιοδήποτε ύφασμα, όπως κασμίρ, μοχέρ και τσόχα, ακόμα και τα συνθετικά, με προτίμηση σε όσα έχουν λεκέδες από ιδρώτα ή λάδι. Αν στο σπίτι υπάρχουν κατοικίδια έχουμε περισσότερες πιθανότητες για σκόρο, λόγω του λίπους που αφήνουν στα χαλιά όταν τρίβονται πάνω τους σε συνδυασμό με την πλημμελή καθαριότητα του χαλιού.
Οι σκόροι αγαπούν το σκοτάδι και κρύβονται στις πτυχές των ρούχων ή χαρτονένιων κουτιών. Γεννούν εκατοντάδες αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα οποία επειδή είναι μικρότερα από 1 χιλιοστό είναι σχεδόν αόρατα. Τα αυγά τοποθετούνται πάνω στα ρούχα και οι προνύμφες τρέφονται με το υλικό πάνω στο οποίο έχουν εναποτεθεί μέχρι να αλλάξουν στάδιο.
Για να εμποδίσουμε τον σκόρο να τρυπώσει μέσα στα ρούχα, τα μάλλινα χαλιά, τις κουβέρτες και τις πετσέτες μας, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε:
1. Ο σκόρος αγαπάει την υγρασία και το σκοτάδι και μισεί τον ήλιο, όπως και τις χαμηλές θερμοκρασίες, αφού γονιμοποιείται στη ζέστη. Φροντίζουμε, λοιπόν, να αερίζουμε συχνά τις ντουλάπες και τους αποθηκευτικούς χώρους μας ή να χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα. Μπορούμε, επίσης, να μονώσουμε τις επιφάνειες στα συρτάρια και τις ντουλάπες μας με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Τα ρούχα και τα χαλιά μας πρέπει να είναι καθαρά και εντελώς στεγνά πριν τα «αποθηκεύσουμε».
2. Προτιμάμε τις ξύλινες από τις πλαστικές κρεμάστρες γιατί απωθούν τον σκόρο και είναι η καλύτερη επιλογή για το κρέμασμα των ρούχων και την αποθήκευσή τους. Κάποια πιο ευαίσθητα ρούχα τα φυλάσσουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες. Επίσης, είναι καλό να ξεσκονίζουμε και να καθαρίζουμε συχνά τις επιφάνειες στη ντουλάπα μας.
3. Πριν κλείσουμε τις συσκευασίες και τους χώρους αποθήκευσης για πολύ καιρό, τοποθετούμε σκοροαπωθητικά για πλήρη προστασία. Η ναφθαλίνη και η καμφορά είναι από τα πιο αποτελεσματικά μέσα, αλλά υπάρχουν και διάφοροι άλλοι, φυσικοί τρόποι:
Αιθέρια έλαια: Η λεβάντα, το σανταλόξυλο, το θυμάρι και η μέντα είναι όμορφες μυρωδιές που λειτουργούν σαν εχθροί του σκόρου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα έλαια ή τα αποξηραμένα άνθη τους σε βαμβακερά πουγκιά.
Κέδρος: Βάζουμε μερικές αρωματικές φλούδες κέδρου σε ένα σακουλάκι και το κρεμάμε ανάμεσα από τα ρούχα μας για να απομακρύνουμε τον σκόρο.
Μπαχαρικά: Στην κουζίνα μας βρίσκουμε εναλλακτικά σκοροαπωθητικά όπως φύλλα δάφνης, γαρίφαλα και φλούδα λεμονιού, τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε σε ένα μείγμα.
Σαπούνι: Τυλίγουμε λίγα κομμάτια ή τρίμμα σαπουνιού σε ένα κομματάκι γάζας, που δίνουν υπέροχο άρωμα και αίσθηση φρεσκάδας, ενώ απωθούν τον σκόρο.
Όποιο απωθητικό και να επιλέξουμε, θα πρέπει να αερίσουμε καλά τα ρούχα ή τα χαλιά που είχαμε αποθηκεύσει, πριν τα χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Διαβάστε επίσης:
Αποθήκευση χαλιών στο σπίτι; Τι να προσέξετε.
Πλύσιμο χαλιών στο σπίτι; Αποφύγετε αυτά τα λάθη.
Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να στρώσουμε χαλιά;