Για να διατηρηθούν σαν καινούργια τα χαλιά σας πρέπει να καθαρίζονται επαγγελματικά κάθε ένα – δύο χρόνια. Ο επαγγελματικός καθαρισμός παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του αέρα στον χώρο σας. Το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι, από την άλλη, επιλέγεται από πολλούς ως οικονομικότερη ή ασφαλέστερη λύση.
Όμως, παρότι συχνά είναι η οικονομικότερη λύση, σχεδόν ποτέ δεν είναι και η αποτελεσματικότερη. Επιπλέον, απαιτεί σημαντικό χρόνο και πολλή δουλειά, και το πλύσιμο στο χέρι μπορεί να βλάψει το χαλί.
Αν επιλέξετε τη λύση του πλυσίματος στο σπίτι, είναι σημαντικό να προσέξετε τα παρακάτω λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα χαλιά σας:
-
- Αν χρησιμοποιηθεί υπερβολική ποσότητα σαπουνιού ή αν τα χαλιά δεν ξεπλυθούν καλά, το σαπούνι που θα μείνει θα τα κάνει σκληρά και άκαμπτα. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με το πλύσιμο στο σπίτι και είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Για τον λόγο αυτόν, ακόμη και όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία καθαρισμού στο σπίτι πρέπει περιστασιακά να επιλέγουν τον επαγγελματικό καθαρισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, η συσσώρευση σαπουνιού και σκόνης στη βάση του πέλους θα καταστήσει αδύνατο να καθαριστούν αποτελεσματικά τα χαλιά στο μέλλον. Το τρίψιμο των χαλιών και τα πολύ αλκαλικά σαπούνια καταστρέφουν την υφή τους και ξεβάφουν τα χρώματά τους. Αντίθετα, ο επαγγελματικός καθαρισμός τα αφήνει απαλά σαν καινούργια και με τα χρώματά τους άθικτα.
- Η χρήση υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα χειροποίητα χαλιά, κυρίως στα νομάδικα και αυτά που έχουν βαφεί με φυτικές βαφές. Τα χαλιά αυτά ξεβάφουν με το νερό ή αποκτούν ανομοιομορφίες, αφού μπορεί κάποια στημόνια τους να «μπουν» στο πλύσιμο ενώ άλλα όχι, με αποτέλεσμα να μην «κάθονται» ίσια στο πάτωμα μετά το πλύσιμο.
- Αν ένα χαλί δεν στεγνώσει γρήγορα μπορεί να αποκτήσει την άσχημη μυρωδιά της μούχλας, όπως γίνεται με τα ρούχα αν δεν τα απλώσουμε αμέσως. Και το στέγνωμα στον ήλιο, όμως, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Κάποια χρώματα, όπως το μπλε και το κόκκινο, μπορεί να ξεθωριάσουν από την άμεση ή παρατεταμένη ηλιακή ακτινοβολία.
- Το πιο σύνηθες και αθώο λάθος είναι ο καθαρισμός με διάλυμα νερού με λευκό ξύδι, που πολλοί προτείνουν ως λύση. Το όξινο αυτό διάλυμα χρησιμοποιείται επειδή συγκρατεί – «σφίγγει», όπως λέμε – τα χρώματα του χαλιού και δεν ξεβάφουν. Η εφαρμογή γίνεται επιφανειακά και το οπτικό αποτέλεσμα είναι πράγματι καλό. Όμως με αυτόν τον τρόπο το χαλί δεν καθαρίζει σε βάθος. Επιπλέον, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε λερωμένα χαλιά και χρωστικούς λεκέδες, όπως χυμό, κρασί ή καφέ, γιατί «σφίγγουν» και μετά είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Τέλος, ένα πυκνό διάλυμα ξυδιού σε συνδυασμό με στέγνωμα στον ήλιο θα κιτρινίσει το πέλος του χαλιού σας.
- Ο καθαρισμός με διαλύτες, καθαρό πετρέλαιο βενζίνη κ.α., που επίσης προτείνεται από κάποιους, πρέπει να αποφεύγεται στο σπίτι. Την καθαρή βενζίνη, που είναι εξαιρετικά εύφλεκτη και πτητική, τη χρησιμοποιούμε μόνο τοπικά για λιπαρούς, αφυδατωμένους ρύπους σε καλά αεριζόμενο χώρο. Το καθαρό πετρέλαιο μπορεί να γυαλίζει προσωρινά το πέλος του χαλιού αλλά στη συνέχεια μαγνητίζει τη σκόνη και θαμπώνει τα χρώματα σε βάθος χρόνου.
Κάποια χαλιά, όπως τα shaggy και οι φλοκάτες, είναι αδύνατον να καθαριστούν αποτελεσματικά στο σπίτι. Όσο και να πλυθούν και τιναχτούν, σκουπιδάκια, ψίχουλα, μικροαντικείμενα και σκόνη παραμένουν στο βάθος τους και τα κάνουν ακόμα και να μυρίζουν άσχημα πολλές φορές.
Για να φροντίζετε καλύτερα τα χαλιά σας και να τα διατηρείτε καθαρά, είναι σημαντικό να τα σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης, αν δημιουργηθεί κάποιος λεκές καθαρίστε αμέσως με ένα μαλακό πανί και ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και σαπούνι για τα πιάτα αν πρόκειται για λιπαρό λεκέ ή σαπούνι για τα μάλλινα αν ο λεκές δεν είναι λιπαρός.
Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό ή την επισκευή των χαλιών σας, επικοινωνήστε μαζί μας: 210 7650204-5.
Διαβάστε επίσης:
Λεκές στο χαλί; Αποφεύγουμε αυτά τα 5 λάθη!
Συντήρηση χειροποίητων χαλιών: Dos & Don’ts
4 συμβουλές για σωστή αποθήκευση χαλιών στο σπίτι